Aku tak kira. Ini berita aku dah tulis lama tapi hantar kt majalah pun buat tak tau. Jadi untuk memuaskan hati aku, marilah sama2 baca “so called journal” aku ni…

8/11/2006-Sudah beberapa minggu aku dgn Aman mencari member2 yang nak ikut pergi ke Singapore untuk saksikan konsert ni. Atas kecekalan kita, akhirnya dapatlah jugak rombongan ni jadi 3 orang termasuk member aku, Along Drum. Atas ihsan Ibands.net aku dan Along pergi atas jemputan organizer, LAMC. Aku, Aman & Along bertolak dr Puduraya jam 10mlm dgn bas bertiket 30 ringgit. Kat ofis imigresen pulak, Aman kena soal siasat, drebar bas tu kalut nak tinggal kitaorang. Tapi hero mesti settle punya.

Kita sampai di Lavender Street pukul 3.30 pagi. Jadi,  kita semua kena tunggu MRT sampai pukul 6.00 pagi. Masa menunggu tu, macam-macamlah cerita yg kita bualkan dari cerita music scene, politik,  AF sampai ke malmsteen.  

9/11/2006 -Dgn MRT kita pegi ke City Hall utk cari hotel murah dan juga Fort Canning. Apa lagi, kita menapak ajelah. Kita breakfast di  Bugis street dan terus  kita jalan2 cari hotel. Kita sempat singgah kt Swee Lee Music for cuci mata. Banyak jugak pilihan yang tauke tu pun tahu kita tak mampu beli . At last, we give up cari hotel dekat area tu kerana harga yg mahal & juga menurut receptionist “you only can check in after 12.00”. We had a wonderful “ayam kicap” lunch at Middlestreet. We took MRT to Paya Lebar and manage to Check kat Geylang’s Lai Ming Hotel. Kita mandi & rest for 2 hours. Then we moved to Peninsular Plaza coz some friends bagitahu ada kedai muzik kat sana. Yepp, we spent some times kat beberapa music shop trying their instrument. Aman dah sangkut kat satu Strat Malmsteen’s model and impressed dgn amp Smarvo. Lama jugaklah kita melenjan barang kat kedai tu. Kita menapak to lagi ke Fort Canning yg tak jauh dari plaza tu dlm pukul 6.00 ptg. Tak jauh pun kita dah redah salah jalan masuk taman botanikal…memang suweii. Selepas register, kita managed to buy few Tour shirts. Meet few old friends. Gate bukak at 7.30pm. Pemegang tiket VIP dapat masuk dahulu. 15 minit Kemudian  baru kita semua dapat masuk. Mulanya tak ramai yang datang untuk show ni. Tempatnya open air, jadi kita agak ragu-ragu dengan sound system yang agak kurang memberangsangkan. Show starts at 8.30pm. Malmsteen pun ada lewat jugak! Mula2 tu sound agak masalah sikit. a bit of buzzing. After few minutes, dah ok.  Mlm tu dia perform dalam 20 lagu. Seperti biasa opening song Rising Force dan outro concert Black Star/ I’ll see the light tonight…ni list lagu antara yang aku ingat…

1. Rising Force, 2. Locked and Loaded, 3. Cracking the Whip, 4. The Boogeyman, 5. Far beyond the sun, 6. Baroque N Roll, 7. Rise Up, I’m a Viking, 8. You Don’t Remember I’ll never forget, 9. Bedroom Eyes, 10. Trilogy Suite Opus # 4, 11. Black Star, 12. I’ll See The Light Tonight, 13. Fugue 14. Freedom Isn’t Free. 15 Mad Dog, 16. Dreaming… Line-up:  Yngie J Malmsteen on guitars, Dougie White on Vocals, Derek Sherinian on Keyboards, Mick Cervino on Bass & Patrik Johansson on Drums. Performance Yngwie this time better than previous show yang aku pegi. His playing far more improved and he also sungs few songs! Show ends at 10.40pm and we’re trying to get his signature. However, Yngwie balik awal. After, berjalan-jalan (sesat sebenarnya!) we took a cab, balik ke hotel and cari some food coz perut kosong tak boleh tidoo. Akhirnya, kita makan kari dgn nasi putih kat satu mamak stall. After few hours sembang2 & commentings kt bilik, Aman was left to talk alone coz aku dah zzzzzzzz 

10/11/2006 Woke up & check out at 11.00 a.m. Head straight to “Ayam Kicap” again for lunch/breakfast. then, we walk to Peninsula to test lagi gitar Malmsteen strat tu. We end up buying few strings, drum practise pad and Batman figurine. Then we were invited for Hari Raya at Aman’s friends house at Tempanine. We had Singapore laksa and Bonestick. Thank you so much..He head back to Army Market to buy my CD’s but we end up in Peninsular again for last view. Damn..semua kaki dah melecet nih. At 7.45pm we took MRT to Woodlands and safely sampai at JB around 8.30 pm. We took bus at Larkin to KL at 10.00pm. Sampai kat Puduraya KL jam 5 pagi..lepas tu aku dah mual dengar lagu mamlsteen utk beberapa minggu. TQ Encik Malmsteen!!

Advertisements