Tag Archive: nuclear strike


Featuring:

BannBodo – you know who they are… the BADDEST band in town are gonna show KL Jam Asia what heavy metal is REALLYl about!

http://www.myspace.com/bannbodo

Rizhobium – A band from the Keramat Durjana scene. These guys play damn good traditional trash/heavy metal stuff. Fabulous guitarwork. The most interesting member is Ayen… pure screaming madness (sawan jerit). These guys are brutal with a big ‘B’, and they play a song called “kekejaman” from the Rockers that’s truly mean!!

http://www.myspace.com/raizhobium

Nuclear Strikes – You also should know who they are. Read the previous post.

Knight Angel – Ateng & the geng play Helloween covers & other power metal stuff. I mean, these guys are so obsessed with Kai Hense & Micheal Kiske that they can literally give you the A to Z on them. Sometimes they do like “keropok lekor” from Terengganu. Watch out when their Eagle Flies Free!! http://www.myspace.com/knightangelgroup  

Scingcook – When I heard this name, I thought these guys must be joking. But when I got to know them, they proved to be more serious musicians than their name implies. Most of the members have their own exciting stage gimmicks. Expect the unexpected.

I’m sure this night is going to be the HARDEST night to forget… even in your sleep. So come and feast your ears with glorious NOIZE!!

Advertisements

Universiti Malaya Dimamah Nuklear

Aku memang “kureng” dengan battle ni.  Ajakan bertalu-talu dari gitaris band ini, membuatkan aku mesti memenuhi janji aku. Sebelum ini, aku pernah support band mereka, Antacid. Namun, aku masih mahu menyelesaikan teka-teki band baru mereka ni. Aku kebetulan di sambut oleh Ayed & Tanglung Revenge untuk bawak satu kereta sahaja ke UM. Sebelum ke UM, aku diheret utk tawaf di Pertama & Campbell.

Nuclear Stikes beraksi

Dengan perut lapar, aku sampai di Dewan (ntah apa nama) di UM. Aku fobia sikit bila masuk kawasan yang ada pak guard universiti ni.  Show start jam 8.30mlm, beberapa band yang muka-muka playernya aku kenal dah main dengan lagu2 yg standard. Memang janggal rasanya bila lepak dengan “team” ni. Semua mata asyik tengok lain macam saja. Entah heran atau meluat.

Rex dengan Jackson Dinky

Semua melopong bila Rex mulakan dengan lagu Riot ” Fight Or Fall”. Yang duduk pun ada yang bangun banging. Supporter band ini yang kecil mula memberikan semangat yang pernah aku rasa 15 thn dulu. Ini “Heavy Metal” dan kali ini terhormat di institusi pengajian tinggi. Lagu gubahan Micheal Sweet “To hell With The Devil” disambung dengan improvasi tanpa henti oleh Rex dan Wan.  Lagu Stryper ini menampikan solo yang harmoni dan crowd pun spontaneous ikut menyanyi. Aku perlu jujur di sini. Band ini punyai ruang yang bersar utk improvasi. Vokalnya perlu lebih pendedahan dan juga teknik untuk merinteraksi dengan crowd. Drum juga perlu lebih bereksperimetasi dengan cymbal control dan juga double pedalling.  Namun, geng anak Kajang ini masih banyak masa dan ruang untuk maju jika diberi peluang dan dorongan. Mereka ini mungkin gagal di pentas ini, tetapi mereka ini telah membuktikan mereka telah berjaya untuk mencuri ruang di hati penonton. Awas, mereka bakal bermain di sirkit underground ..dan mereka terus maju!!